Rostad färskpotatis med krämig ärt- och fårostpesto

Rostad färskpotatis med krämig ärt- och fårostpesto har en en fyllig och god smak tack vare att potatisen rostas.
Petra Lindstrand
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2 kg potatisar - små, gärna färskpotatisar
  • 2 msk olivolja - + 1 tsk + 1 tsk
  • 1 msk flingsalt

Pesto

  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 pkt ärtor - frysta, små gröna (250 g)
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 150 g fetaost
  • 2 dl yoghurt - grekisk eller turkisk
  • 100 g babyspenat
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 kruka dill

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen väl. Torka och lägg dem på en plåt. Blanda med 2 msk olja och strö över flingsalt.

  2. Lägg vitlöksklyftorna, med skal på en bit ugnsfolie och ringla över 1 tsk olja.  Vik ihop till ett paket och lägg bredvid potatisen. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min tills potatisen fått fin färg. Ta ut och låt svalna.

  3. Pesto: Tina ärterna enligt anvisning på förpackningen och kyl ner dem. Ta undan 1 dl till garnering.

  4. Rosta solrosfröna tills de fått fin färg i 1 tsk olja i en het stekpanna. Låt svalna. Ta undan 1/2 dl till garnering.

  5. Skala den rostade vitlöken och lägg innanmätet i en mixerkanna tillsammans med ärter, solrosfrön, fetaost, yoghurt, 70 g spenat, salt och peppar. Mixa ihop till en pesto.

  6. Vänd ihop peston med potatisen och lägg upp på ett stort fat. Repa dillen.

  7. Garnera salladen med dill och resterande spenat, ärter och solrosfrön.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!