00000

Rostad fänkål med citron är gott till kyckling och fisk. De passar också i en sallad med till exempel stekt tofu eller halloumi.

För 4 personer:

Ingredienser

2 fänkålsstånd
2 vitlökar, hela
1 citron
2 röda chili, t ex spansk peppar
10 örtkvistar, t ex timjan och rosmarin
5 lagerblad
0,75 dl olivolja
1 tsk flingsalt 
1 krm svartpeppar, nymald
250 g körsbärstomater, gärna på kvist

15 minuter + 25 minuter i ugn

Rostad fänkål med citron – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Ansa fänkålen och skär varje stånd i 6 klyftor. Skär bort rotfästet. Skär de hela vitlökarna mitt itu. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär citronen i bitar.
  2. Kärna eventuellt ur chilin om du inte vill ha det så starkt. Finhacka den ena chilin och låt den andra vara hel.
  3. Lägg fänkål, vitlök, citron, chili och örter i en långpanna. Blanda med olja, salt och peppar.
  4. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut och lägg på tomaterna. Sätt tillbaka formen i ugnen ytterligare 10–15 min. Servera grönsakerna som tillbehör till fisk eller kyckling eller med bröd.
Fler recept med: Tillbehör, Vegetariskt