Rosmarinstekt fläskfilé med black garlic-aioli

Rosmarinstekt fläskfilé med black garlic-aioli är festlig fredagsmat. Black garlic är vitlök som genom fermentering får svart färg och koncentrerad umamismak. Den är mycket användbar och förhöjer smaken i såser och grytor. Extra god till ljust kött som fläsk och kyckling.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • 1 tsk salt - + 1 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald + 2 krm
  • 2 msk rosmarin - citronskal
  • 2 msk olivolja - + 2 msk
  • 800 g potatis
  • 200 g minimorötter
  • 50 g mangoldskott - eller rucola

Black garlic-aioli

  • 4 klyftor black garlic
  • 0,5 vitlöksklyfta
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krm salt
  • 2 dl solrosolja

Gör så här

  1. Black garlic-aioli:. Lägg black garlic, skalad vitlök, vinäger, ägg, senap och salt i en mixerbägare. Häll ner oljan. Sätt ner mixerstaven i botten och mixa. Dra försiktigt upp staven när aiolin tjocknar i botten. Obs! Mixa inte för länge, ca 10 sekunder.

  2. Putsa köttet från fett och eventuella tjockare -senor. Ofta är de svenska filéerna fint putsade. Gör en blandning av 1 tsk salt, 2 krm peppar, rosmarin och citronskal. Gnid in köttet med blandningen. Häll på 2 msk olivolja och låt  ligga ca 20 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Skrubba potatis och morötter rena. Dela stora potatisar på hälften. Blanda potatisen med 2 msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.

  4. Bryn köttet runt om 10 min. Sätt i en termometer och stek köttet klart i ugnen bredvid potatisen. Köttet ska ha en innertemperatur på 68°. Skär köttet i skivor. Servera med aioli, potatis och morötter. Strö över mangold- eller rucolablad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!