Rosmarinstekt fläskfilé med black garlic-aioli
Ingredienser
- 500 g fläskfilé
- 1 tsk salt - + 1 tsk
- 2 krm svartpeppar - nymald + 2 krm
- 2 msk rosmarin - citronskal
- 2 msk olivolja - + 2 msk
- 800 g potatis
- 200 g minimorötter
- 50 g mangoldskott - eller rucola
Black garlic-aioli
- 4 klyftor black garlic
- 0,5 vitlöksklyfta
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 ägg
- 1 tsk dijonsenap
- 1 krm salt
- 2 dl solrosolja
Gör så här
-
Black garlic-aioli:. Lägg black garlic, skalad vitlök, vinäger, ägg, senap och salt i en mixerbägare. Häll ner oljan. Sätt ner mixerstaven i botten och mixa. Dra försiktigt upp staven när aiolin tjocknar i botten. Obs! Mixa inte för länge, ca 10 sekunder.
-
Putsa köttet från fett och eventuella tjockare -senor. Ofta är de svenska filéerna fint putsade. Gör en blandning av 1 tsk salt, 2 krm peppar, rosmarin och citronskal. Gnid in köttet med blandningen. Häll på 2 msk olivolja och låt ligga ca 20 min. Sätt ugnen på 200°.
-
Skrubba potatis och morötter rena. Dela stora potatisar på hälften. Blanda potatisen med 2 msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.
-
Bryn köttet runt om 10 min. Sätt i en termometer och stek köttet klart i ugnen bredvid potatisen. Köttet ska ha en innertemperatur på 68°. Skär köttet i skivor. Servera med aioli, potatis och morötter. Strö över mangold- eller rucolablad.