00000

Rosmarinbröd med parmesan är lyxigt och gott. Här serveras det med en gratinerad kräm på kronärtskocka.

För 8 bröd:

Ingredienser

2 dl vatten
25 g jäst
0,5 tsk strösocker
1 dl parmesanost, finriven
1 msk rosmarin, hackad
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1,5 dl yoghurt, naturell
1 ägg
4 dl vetemjöl, (240 g)
4 dl durumvetemjöl, (260 g) + 0,5 dl till utbakning

Pensling:

1 msk olivolja

Garnering:

rosmarin
flingsalt

30 minuter + 1 timme och 40 minuter jäsning + 10 minuter i ugn

Rosmarinbröd med parmesan – gör så här:

  1. Värm vattnet till 37°. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt socker och låt blandningen stå ca 20 min, tills det börjar bubbla.
  2. Rör ner parmesan, rosmarin, salt, 2 msk olja, yoghurt och ägg i jästblandningen. Arbeta ner de båda mjölsorterna, lite i taget, för hand eller med en degblandare. Arbeta degen ca 5 min i bunken. Pensla degen med 1 msk olja. Täck med bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme.
  3. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Dela den i åtta lika delar. Kavla ut varje del till ovala, platta bröd, ca 4 × 15 cm, och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Jäs utan bakduk ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.
  4. Grädda bröden mitt i ugnen ca 10 min. Pensla med olja och strö över rosmarin och salt. Låt bröden svalna på galler innan de serveras ljumna.
Fler recept med: Bakning, Matbröd