1. Sätt ugnen på 225°. Rör ut jästen i vattnet. Blanda vetemjöl, kli och salt i en bunke och finfördela smöret i blandningen. Rör i ägg och jäst. Arbeta degen smidig ca 5 min.
2. Låt degen jäsa ca 30 min under bakduk.
3. Tryck ut degen på en bakpappersklädd plåt till en stor rund platta, ca 26 cm i diameter och ca 1 cm tjock. Vik upp kanterna runt om.
4. Skär smöret i små tärningar.Fördela smöret på degen. Strö över rosmarin, parmesan, oliver, pinjenötter och flingsalt.
5. Grädda mitt i ugnen 12–15 min tills brödet fått fin färg. Låt svalna på galler. Servera det ljumma brödet till äggröra och sallad.
Rosmarinbröd med parmesan och oliver
Ett underbart saftigt och lättbakat bröd som inte behöver pålägg. Degen jäser bara en gång.
För 1 bröd
Ingredienser
25 g | jäst |
1 dl | vatten, ljummet (37°) |
4,5 dl | vetemjöl |
0,5 dl | vetekli |
0,5 tsk | salt |
100 g | smör |
1 | ägg |
Fyllning
50 g | smör |
1 msk | rosmarin, hackad, färsk |
50 g | parmesanost, riven |
25 | oliver, urkärnade, svarta (kalamata) |
0,5 dl | pinjenötter |
0,5 tsk | flingsalt |