Ett underbart saftigt och lättbakat bröd som inte behöver pålägg. Degen jäser bara en gång.

För 1 bröd

Ingredienser

25 g jäst
1 dl vatten ljummet (37°)
4,5 dl vetemjöl
0,5 dl vetekli
0,5 tsk salt
100 g smör
1 ägg

Fyllning

50 g smör
1 msk rosmarin hackad, färsk
50 g parmesanost riven
25 oliver urkärnade, svarta (kalamata)
0,5 dl pinjenötter
0,5 tsk flingsalt

1. Sätt ugnen på 225°. Rör ut jästen i vattnet. Blanda vetemjöl, kli och salt i en bunke och finfördela smöret i blandningen. Rör i ägg och jäst. Arbeta degen smidig ca 5 min.
2. Låt degen jäsa ca 30 min under bakduk.
3. Tryck ut degen på en bakpappersklädd plåt till en stor rund platta, ca 26 cm i diameter och ca 1 cm tjock. Vik upp kanterna runt om.
4. Skär smöret i små tärningar.Fördela smöret på degen. Strö över rosmarin, parmesan, oliver, pinjenötter och flingsalt.
5. Grädda mitt i ugnen 12–15 min tills brödet fått fin färg. Låt svalna på galler. Servera det ljumma brödet till äggröra och sallad.