10 minuter + 2 timmar i rumstemperatur + 2 dygn gravning i kyl
Gravad lax på vörtbröd – gör så här:
- Blanda socker, salt, peppar och stött rosépeppar. Gnid in blandningen i laxen och strö över dillen. Lägg laxen i en plastpåse eller i en form med kant och täck med plast. Låt laxen stå framme i rumstemperatur ca 2 timmar, tills sockret börjar smälta. Sätt laxen i kylen och låt stå ca 2 dygn, vänd den efter halva tiden.
- Sås: Vispa ihop senapssorterna, socker och vinäger. Droppa i lite i taget av oljan under kraftig vispning. Krydda med salt och peppar.
- Skär 20 tunna skivor av laxen.Bred färskosten på bröden och tryck ut rundlar med ett mått eller ett glas. Lägg på laxrosor, garnera med rom och krasse. Droppa på senapssås vid servering.
ERBJUDANDE! Vill du har flera härliga provlagade recept till din brevlåda? Pröva 4 nr av Allt om Mat för bara 98 kr.