4.64.64.64.64.6

Rosépeppar- och äppelsill och -aubergine passar till jul. Det blir två sorters sill av receptet. En vanlig inlagd, och en för veganer. Rosépeppar är inte släkt med vanlig peppar utan i stället med mango, pistaschmandel och cashewnöt. Den har ändå ett visst sting och ger sill och aubergine en mild, fin pepparsmak och ett vackert rosa utseende.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

1 burk inläggningssill, (420 g)
1 aubergine, (ca 300 g)
1 äpple, syrligt, rött
1 rödlök
1 msk rosépeppar

Lag:

1 dl ättiksprit, (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten

20 minuter + 2 dygn i kyl

Rosépeppar- och äppelsill och -aubergine – gör så här:

  1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Låt koka upp så att sockret
    löses upp. Låt lagen kallna.
  2. Spola av sillen med kallt vatten och torka den på hushållspapper. Skär sillen i bitar.
  3. Skär auberginen i stavar, lika stora som sillbitarna. Förväll dem i saltat vatten ca 5 min. Låt rinna av och svalna.
  4. Kärna ur och skär äpplet i tärningar. Skala och tärna löken. Varva sill med hälften av äpplet, löken och rosépepparn i en burk och varva aubergine med resten av äpplet, löken och pepparn i en annan burk. Häll lag i båda burkarna. Ställ burkarna i kylen och låt stå 2 dygn före servering.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Inläggningar, Jul, Sill, Veganskt