Rosenbröd

Rosenbröd kan formas till små bollar som klipps i två klipp mot varandra till en liten ros. Vi har i stället format dem till små kycklingar och stänger.
Foto: Allt om Mat

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 6 dl vetemjöl - (360 g)

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • vallmofrön

Gör så här

  1.  Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Värm till  37°. Smula jästen i en degbunke och lös upp den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt och socker.

  2. Arbeta in det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig, gärna i en hushållsassistent eller i en matberedare med degkrok. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 min.

  3. Knåda degen och rulla ut den till en längd. Skär längden i ca 50 bitar.

  4. Degen rullas antingen till enkla stänger eller bollar som klipps i toppen. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta ca 20 min.

  5. Sätt ugnen på 250°. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda dem mitt i ugnen 5-8 min tills de har fått fin färg. Låt bröden svalna på plåten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!