3.53.53.53.53.5

Rosa ostsmörgåstårta är godast i små bitar till ett glas svalt öl.  

För 16-18 bitar:

Ingredienser

2 dl valnötter
4,5 dl filmjölk
1 dl sirap, mörk
3 dl vetemjöl, (180 g)
3 dl rågmjöl, fint (150 g)
3 dl solrosfrön
1,5 dl pumpakärnor
1 dl havregryn
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt

Chèvrefyllning:

200 g chèvreost
2 dl crème fraiche

Blåmögelostfyllning och topping:

400 g blåmögelost, t ex bleu d `auvergne
600 g färskost, naturell

Garnering:

200 g blåmögelost
1 päron
2 fikon
50 g vindruvor, blå eller röda
0,5 dl valnötter
0,5 dl blåbär
radichiosallad, rosésallad eller rosa endiv
shisokrasse, eller oxalis
1 dl solroskärnor

1 timme + 1 timme i ugn

 Rosa ostsmörgåstårta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg ett tillklippt bakplåtspapper i botten på 2 formar med löstagbar kant, en 22 cm i diameter och en 15 cm i diameter. Hacka valnötterna. Blanda filmjölk och sirap. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en smet. Fördela smeten i de båda formarna.
  2. Grädda bröden längst ner i ugnen, den lilla formen ca 50 min och den stora ca 1 timme, kontrollera med en sticka att de är gräddade helt igenom. Täck eventuellt bröden med bakplåtspapper om de ser ut att få för mycket färg. Låt bröden stå kvar i formarna ca 5 min innan de tas ur och får kallna på galler.
  3. Skär varje bröd i 3 bottnar.
  4. Chèvrefyllning: Riv chèvreosten och mixa ihop den med crème fraiche. Bred fyllningen på de understa brödskivorna. Lägg på mittenbrödskivorna.
  5. Blåmögelostfyllning: Riv osten och mixa den med färskost. Bred fyllningen på brödskivorna och lägg på de översta skivorna. Ställ den lilla tårtan på den större. Bred fyllningen på och runtom tårtorna.
  6. Garnering: Skär osten i skivor. Skär päron och fikon i klyftor. Garnera tårtan med ost, frukt, nötter, bär och sallad. Lägg solroskärnor längst kanterna på båda våningarna.