4.84.84.84.84.8

Rör-ihop-kaka med jordgubbar och apelsinglasyr är en snabbakad kaka som kan varieras med andra bär, t ex hallon eller blåbär.

För 10 bitar:

Ingredienser

200 g jordgubbar
1 apelsin
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Glasyr:

1,5 dl florsocker
1 msk apelsin, pressad

Tillbehör:

grädde, lättvispad

15 minuter + 20 minuter i ugn

Rör-ihop-kaka med jordgubbar och apelsinglasyr – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Snoppa och halvera jordgubbarna om de är stora. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet.
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt apelsinskal, socker, ägg och mjölet blandat med bakpulver. Rör till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Stick ner jordgubbarna.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna.
  5. Glasyr: Rör florsocker och apelsinsaft till en slät glasyr. Ringla glasyren på kakan.
  6. Servera kakan ljummen med lättvispad grädde.