Rör-ihop-kaka med jordgubbar och apelsinglasyr

Rör-ihop-kaka med jordgubbar och apelsinglasyr är en snabbakad kaka som kan varieras med andra bär, t ex hallon eller blåbär.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 g jordgubbar
  • 1 apelsin
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Glasyr

  • 1,5 dl florsocker
  • 1 msk apelsin - pressad

Tillbehör

  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Snoppa och halvera jordgubbarna om de är stora. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet.

  2. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt apelsinskal, socker, ägg och mjölet blandat med bakpulver. Rör till en jämn smet.

  3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Stick ner jordgubbarna.

  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna.

  5. Glasyr: Rör florsocker och apelsinsaft till en slät glasyr. Ringla glasyren på kakan.

  6. Servera kakan ljummen med lättvispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!