Roquefortmousse, vanilj- och morotschutney och kryddflarn

00000

En annorlunda osträtt. Den kan även göras i små glas.

För 8 person(er)

Ingredienser

Roquefortmousse:

1,5 gelatinblad
125 g roquefortost, rumstempererad
1,5 dl vispgrädde

Vanilj- och morotschutney:

1 gelatinblad
125 g morötter
0,5 vaniljstång
1 apelsin, 0,5 dl pressad saft
1 citron, 0,5 dl pressad saft
0,5 dl torrt vitt vin
10 g ingefära, finhackad, syltad
0,75 dl syltsocker

Kryddflarn:

150 g strösocker
8 kryddnejlikor, hela
3 svartpepparkorn, hela
1 kanelstång

1. Roquefortmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skär bort ev kanter på osten och passera den genom en finmaskig sil. Lättvispa grädden och vänd ner den i osten. Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i lite av ostsmeten. Rör ner det i resten av ostmeten.
2. Klä en form ca 7×16 cm (t ex en glassform) med plastfilm och fyll den med ostmassan. Slå formen mot bänken så att ev luftfickor försvinner. Ställ formen i kylen för att stelna.
3. Chutney: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Skala och finhacka morötterna. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka morötter och vaniljstång + frön med resten av ingredienserna till chutneyn i en kastrull, under lock, tills morötterna är helt mjuka, ca 20 min. Lyft upp vaniljstången och mixa blandningen helt slät.
4. Lyft upp gelatinbladet och smält det på svag värme i lite av morotschutneyn och rör ner det i resten av chutneyn. Låt kallna.
5. Bred ut chutneyn ovanpå roquefortmoussen och ställ den i kylen för att stelna.
6. Kryddflarn: Smält sockret i en kastrull tills det blir ljusbrunt. Rör i kryddorna och häll ut smeten på ett bakplåtspapper. Låt kallna i rumstemperatur.
7. Sätt ugnen på 250°. Mixa sedan allt till ett fint puder och pudra ut ett lager på ett bakplåtspapper. Smält det i ugnen tills det är genomskinligt. Låt kallna och bryt isär. Förvara flarnen fuktfritt för att behålla krispgheten.
8. Temperera moussen innan serveringen. Värm en kniv och skär moussen i skivor och garnera med flarnet.

Fler recept med: Övrigt