4.84.84.84.84.8

Lämna inte rönnbären åt räven! Här är ett recept som tar till vara höstens röda guld och förvandlar det till ljuvlig gelé. Rönnbärsgelé passar särskilt bra till vilt!

För 2 liter

Ingredienser

2 l rönnbär (ca 1 kilo)
5 dl vatten
1 tsk citronsyra
9 dl strösocker per liter avrunnen saft
0,5 dl konjak

ca 3 timmar

Recept: Rönnbärsgelé

  1. Koka upp vattnet och tillsätt rönnbären. Frysta rönnbär behöver inte tinas.
  2. Låt bären sjuda under lock 20-25 min eller tills bären mjuknat. Krossa bären mot grytans kant under kokning. Tillsätt citronsyran.
  3. Låt saften självrinna 1-2 timmar, genom silduk eller en ren handduk i ett durkslag.
  4. Mät upp saft och socker. Sjud sedan saften ca 5 min, tillsätt sockret i ett par omgångar under tiden, så att det hinner smälta. Tillsätt konjak.
  5. Låt blandningen sjuda vidare utan lock, till gelékonsistens. Rör ej!
  6. Häll upp gelén i varma, rena burkar.

Koktiden kan variera

Koktiden påverkas av pektinhalten. Gör därför ett geléprov. Häll 1 tesked gelé på ett fat. Dra med en sked rakt igenom. Om gelén inte rinner ihop igen är den färdig.

Vänta inte för länge med att skörda

Rönnbär innehåller stora mängder pektin som ger en fast gelé. Men vänta inte för länge med att skörda – pektinet avtar med mognaden. Vildväxande rönnbär ska ligga i frysen ett par timmar före tillagning, så blir de mindre kärva i smaken. Om du vill vara helt säker på att slippa beskan så blanda ner ett par finhackade äpplen i gelékoket. Bär från sötrönn är större, ljusare och sötare och behöver inte frysas. 

rönnbär

Rönnbär är inget man mumsar på direkt från trädet, men ack vilken gelé dessa bär kan förvandlas till! Eller rönnbärssaft, som blir en perfekt måltidsdryck.