Romglass med flamberad ananas och romkaramell

00000

Gör gärna snygga glasskulor i förväg och ställ i frysen, de smälter lite långsammare. Skeda ljummen ananas över glassen och servera med romkaramell.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1 dl strösocker
2 msk mörk rom

Flamberad ananas:

1 ananas
1 msk smör
1 msk strösocker
1 msk pressad lime
1 msk mörk rom

Romkaramell:

0,75 dl strösocker
20 g glykos
1 dl strösocker
1 msk mörk rom

1. Glass: Snitta vaniljstången på längden och koka upp den med mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt.
2. Häll gräddmjölken över vispet. Häll tillbaka i kastrullen och sjud krämen under vispning tills den börjar tjockna, ca 85°. Ta upp vaniljstången. Ställ glassmeten kallt, helst över natten.
3. Häll glassmeten i en glassmaskin och tillsätt rom. Frys till krämig fryst konsistens. Häll upp i en form och ställ i frysen minst 6 timmar.
4. Romkaramell: Blanda vatten, glykos, strösocker och rom i en kastrull. Låt koka till hård karamell, 155°–170°. Prova med termometer eller droppa lite karamell på ett bakplåtspapper, karamellen ska vara hård efter 30 sekunder. Dra ut en sträng med hjälp av en sked. Låt stelna.
5. Ananas: Skala och skär bort den mittersta träiga stocken. Skär ananasen i bitar. Smält smör och socker i en stekpanna. Tillsätt ananas och limesaft. Låt det bli riktigt hett. Häll över rom och tänd på.
6. Låt ananasen svalna något innan den skedas över glassen.Servera med romkaramell.