Romdränkt sockerkaka med ananas

Sockerkakan har fått svarta prickar av vanilj från citrus- och romlagen. Jag har köpt färdig sockerkaka i butiken för att spara tid. Minianansen har ingen hård rotstock i mitten, bara att skala och skiva.
Allt om Mat
Romdränkt sockerkaka med ananas
Romdränkt sockerkaka med ananas Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 0,5 vaniljstång
  • 1 apelsin
  • 0,5 citron
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2,5 msk rom - mörk
  • 230 g sockerkaka

Till servering

  • miniananas - skivad
  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Borsta apelsin och citron rena under varmt vatten och skär dem i skivor.

  2. Lägg vaniljfrön och stång i en kastrull tillsammans med vatten, socker, apelsin och citron. Låt lagen koka ihop ca 5 min. Sila bort vaniljstång, apelsin- och citronskivor. Låt lagen svalna och blanda med rom.

  3. Häll hälften av lagen i en trång form med kant. Stick försiktigt med en gaffel i kakan för att den lättare ska kunna dra åt sig lagen. Lägg i sockerkakan i formen och skeda över resterande lag. Låt kakan ligga och dra åt sig lagen i kylen minst 1 tim.

  4. Servera med färsk skivad miniananas och lättvispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!