Romansallad med bacon och ädelost

00000

Recept på romansallad med bacon och ädelost. Ädelost och bacon i en förvånande bra mix. Krispig sallad med sötma från tranbär och mild balsamvinägerdressing.

För 4-6 personer:

Ingredienser

2 romansallad
1 paket bacon (140 g)
1 dl valnötter
75 g blåmögelost t ex Danablue eller St Agur
0,5 dl tranbär torkade

Dressing:

1 vitlöksklyfta liten
1 krm salt
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk honung flytande
2 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
1 krm svartpeppar nymald

Garnering:

gräslök

Tillbehör:

bröd

20 minuter

Romansallad med bacon och ädelost — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Pressa vitlöksklyftan och mosa den med saltet. Häll på vinägern och låt stå ca 10 min.  Vispa ner resterande ingredienser till dressingen.
  2. Lägg ut baconet på en plåt och stek det krispigt mitt i ugnen, 10–15 min. Låt rinna av och svalna på hushållspapper. Lägg valnötterna i en ugnssäker form. Rosta dem mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Skär varje salladshuvud först på hälften och skölj väl. Låt rinna av och skär ytterligare varje del en  gång längs med. Lägg upp på ett stort fat.
  4. Smula över ost och tranbär. Skär eller bryt baconet i bitar och strö över det. Vispa upp dressingen och häll den över salladen. Garnera med gräslök och servera med bröd.