00000

En elegant rätt som även passar som förrätt.

För 4 personer

Ingredienser

Romanescopuré med anjovistopping

1 stor romanesco eller 2 små (ca 900 g)
5 potatisar, fast sort
1/2 dl + 1 msk olivolja
1 1/2 tsk + 2 krm havssalt
2 krm nymald svartpeppar
1 burk anjovis (125 g)
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger

20 min + 20 min ångkokning

Romanescopuré med anjovistopping

 

1. Bryt loss 20 små buketter från romanescon. Skär resten i grova bitar. Skala potatisen. Ångkoka potatis och romanescobitar i en gryta med ånginsats ca 20 min. Spara vattnet under ångkoksin-satsen.

2. Mixa romanesco och potatis med mixerstav till slät tjock puré. Rör i 1/2 dl olja och späd med ca 1/2 dl av kokvattnet. Krydda med 1 1/2 tsk salt och peppar.

3. Låt ansjovisen rinna av och torka den med lite hushållspapper.

4. Fräs romanescobuketterna hastigt i 1 msk olja i en stekpanna. Krydda med 2 krm salt. Skala rödlöken och skär i tunna klyftor. Blanda löken med romanescon och fräs ytterligare ca 1 minut. Tillsätt rödvinsvinäger och koka upp. Lägg upp purén på ett fat och fördela romanescofräset över. Lägg ansjovisen ovanpå. Servera direkt.