Rökt lax med getostkräm

Bläcksåsen liknar en gravlaxsås. Bläcket ger ingen smak, bara färg.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 400 g laxfilé - med skinn
  • 4,5 dl vatten
  • 0,5 dl salt
  • 1 msk tandoorikrydda
  • 2 msk alspån - (finns i sportfiskebutiker)
  • 1 folieform - (ca 8 dl, med lock)

Getostkräm

  • 25 g chèvreost
  • 1 dl crème fraiche - lätt
  • 0,5 krm salt

Bläcksås

  • 1 msk sötstark senap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 3 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm bläckfiskbläck

Garnering

  • 100 g potatischips - små
  • 50 g avrugakaviar - (eller annan svart kaviar)
  • dillkvistar

Gör så här

  1. Skär bort skinnet från laxen. Skär den i två bitar. Blanda vatten och salt och rör tills saltet löst sig. Lägg i laxen och låt stå ca 1 timme i kylen.

  2. Ta upp laxen och skölj av den med kallt vatten. Torka torr med hushållspapper. Krydda runt om med tandoorikrydda.

  3. Strö ett tunt jämt lager alspån i botten på folieformen. Lägg ett ark folie ovanpå spånen. Lägg i laxen och sätt på locket.

  4. Hetta upp en tom kastrull eller gjutjärnspanna. Sätt ner formen och rök laxen 2 min. Ta upp laxen och låt den kallna.

  5. Mixa ost, creme fraiche och salt med mixerstav till en slät kräm.

  6. Sås: Blanda senap, vinäger och socker. Vispa i oljan. Smaka av med salt och ev bläckfiskbläck.

  7. Skär laxen i 16 tunna skivor. Lägg upp på tallrikar och klicka ostkrämen vid sidan om. Garnera med bläcksås, chips, avrugakaviar och dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!