00000

Rökt lax blir extra god när den röks eller grillas med enris.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

500 g laxrygg, som varit fryst 3 dygn
0,5 dl strösocker
0,5 salt
4 dillstjälkar
1 msk vitpeppar, krossad
2 kvistar enris

30 minuter + 2 dygn i kyl

Rökt lax – gör så här:

  1. Gnid in laxen med socker och salt. Lägg på
    grovhackade dill­stjälkar och strö över peppar. Grava laxen i kylen ca 2 dygn.
  2. Rök laxen i en röklåda eller på grill med enris försiktigt på låg värme ca 5 min. Låt den kallna i kylen.
  3. Torka av laxen med hushålls­papper och skär bort skinnet. Skär fisken i skivor.

Recept av Fredrik Björlin

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Lax