Rökt fisk med rostad färskpotatis och rädispesto

Rökt fisk med rostad färskpotatis och rädispesto är god sommarmat. Pesto går att göra av allt grönt, inte bara basilika. Har du lite rucola eller spenat över fungerar det fint. Att använda blast från rädisor och morötter blir också jättegott.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 600 g rökt fiskfilé - t ex makrill
  • 1 kg färskpotatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Rädispesto

  • 75 g rädisblad - (från en stor knippa)
  • 1 dl solrosfrön - rostade
  • 1 dl parmesan
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 tsk honung - flytande
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • rädisor - tunt hyvlade med olivolja, flingsalt och svartpeppar
  • nässlor - ev lättstekta

Gör så här

  1. Pesto: Mixa alla ingredienser i matberedare. Krydda med salt och peppar. Låt stå i rumstemperatur medan resten tillagas.

  2. Sätt ugnen på 225°. Skrubba och halvera potatisen. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja, salt och peppar. Rosta potatisen mitt i ugnen 20–25 min, tills den är gyllene. Blanda potatisen med lite av peston och lägg upp på ett fat.

  3. Servera fisken med potatisen, resten av peston och gärna tunt hyvlade rädisor och lättstekta nässlor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!