00000

Rökt fisk med rostad färskpotatis och rädispesto är god sommarmat. Pesto går att göra av allt grönt, inte bara basilika. Har du lite rucola eller spenat över fungerar det fint. Att använda blast från rädisor och morötter blir också jättegott.

För 4 personer

Ingredienser

600 g rökt fiskfilé, t ex makrill
1 kilo färskpotatis
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Rädispesto:

75 g rädisblad, (från en stor knippa)
1 dl solrosfrön, rostade
1 dl parmesanost
1 dl olivolja
0,5 dl vatten
2 msk citron, pressad
1 tsk honung, flytande
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

rädisor, tunt hyvlade med olivolja, flingsalt och svartpeppar
nässlor, ev lättstekta

25 minuter + 20 minuter i ugn

Rökt fisk med rostad färskpotatis och rädispesto – gör så här:

  1. Pesto: Mixa alla ingredienser i matberedare. Krydda med salt och peppar. Låt stå i rumstemperatur medan resten tillagas.
  2. Sätt ugnen på 225°. Skrubba och halvera potatisen. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja, salt och peppar. Rosta potatisen mitt i ugnen 20–25 min, tills den är gyllene. Blanda potatisen med lite av peston och lägg upp på ett fat.
  3. Servera fisken med potatisen, resten av peston och gärna tunt hyvlade rädisor och lättstekta nässlor.
Fler recept med: Fisk, Huvudrätter - varmrätter