4.54.54.54.54.5

Endivens lite beska smak dämpas i den gräddiga gratängen.

För 2 personer:

Ingredienser

1 rökt ankbröst, (ca 250 g)
4 endiver
2 dl vispgrädde
0,5 msk majsstärkelse, Maizena
75 g gruyereost
2 krm salt, + 1 krm
0,5 krm cayennepeppar
1,5 msk olivolja
0,75 msk balsamvinäger, vit
0,5 krm svartpeppar, nymald
50 g mâchesallad
25 g mandlar, rostade, salta

10 minuter + 10 minuter i ugn

Rökt ankbröst med ostgratinerad endiv – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Halvera endiverna. Förväll dem i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt rinna av och lägg dem i en ugnssäker form.
  2. Koka upp grädden. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och vispa i grädden. Låt koka upp. Riv osten. Blanda ner osten i grädden och krydda med 2 krm salt och cayennepeppar. Häll såsen över endiverna och gratinera mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Skär ankbröstet i skivor. Blanda olja, vinäger, 1 krm salt och peppar. Häll dressingen över köttet. Toppa med sallad och grovhackade mandlar. Servera ankbröstet med endiverna.

Foto Lina Eriksson 5/18