55555

Salt med röksmak finns av olika märken. De är ganska lika varandra och ger laxen en rökt ton om det används i den första saltningen. Till saltlagen används däremot neutralt havssalt.

För 1 kilo:

Ingredienser

1 kilo laxfilé, med skinn (som varit fryst 3 dygn)
75 g röksalt
0,5 dl rårörsocker

Saltlag:

100 g havssalt
1 liter vatten

Tillbehör:

pepparrot, riven färsk
crème fraiche

20 minuter + 1 dygn + 8 timmar i kyl

Rökrimmad lax – gör så här:

  1. Dra bort bort eventuella ben och lägg laxsidan på ett fat eller i en plastpåse.
  2. Gnid in köttsidan med röksalt och socker och vänd laxen med skinnsidan ner. Låt ligga i kylen 1 dygn.
  3. Blanda samman saltlagen i en form med höga kanter som rymmer laxen. Ta upp laxen och skrapa bort överblivet salt. Lägg laxen i saltlagen och ställ den kallt 8 timmar.
  4. Ta upp laxen och skiva den tunt. Servera den med t ex riven pepparrot och crème fraiche.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Lax