Rökrimmad lax

Salt med röksmak finns av olika märken. De är ganska lika varandra och ger laxen en rökt ton om det används i den första saltningen. Till saltlagen används däremot neutralt havssalt.
Allt om Mat
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé - med skinn (som varit fryst 3 dygn)
  • 75 g röksalt
  • 0,5 dl rårössocker

Saltlag

  • 100 g havssalt
  • 1 l vatten

Tillbehör

  • pepparrot - riven färsk
  • crème fraiche

Gör så här

  1. Dra bort bort eventuella ben och lägg laxsidan på ett fat eller i en plastpåse.

  2. Gnid in köttsidan med röksalt och socker och vänd laxen med skinnsidan ner. Låt ligga i kylen 1 dygn.

  3. Blanda samman saltlagen i en form med höga kanter som rymmer laxen. Ta upp laxen och skrapa bort överblivet salt. Lägg laxen i saltlagen och ställ den kallt 8 timmar.

  4. Ta upp laxen och skiva den tunt. Servera den med t ex riven pepparrot och crème fraiche.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!