Rökig knäck

Recept på rökig knäck. Whiskyn ger knäcken en ny och spännande smak.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl sirap - ljus
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl whisky - rökig (t ex Laphroaig)
  • 1 msk smör
  • 3 msk sötmandel - hackad

Gör så här

  1. Blanda socker, sirap, grädde och whisky i en vid kastrull eller stekpanna. Koka knäcken kraftigt utan lock till termometern visar 124°, beräkna 20 min. Rör då och då.

  2. Häll lite av den heta smeten i en kopp med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars får den koka några minuter till.

  3. Ställ knäckformarna på en bricka. Lyft av kastrullen från värmen och blanda i smör och mandel. Klicka smeten i knäckformarna med hjälp av två teskedar. Låt knäcken kallna.

  4. Förvara knäcken med smörgåspapper mellan lagren i en burk med lock. Låt stå i kylen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!