Rökgrillad laxsida med grillad fänkåls- och sparrissallad

Recept på rökgrillad laxsida med grillad fänkåls- och sparrissallad. Rökspån finns med olika smak-styrkor, allt från milt äppelträ till rökig hickory.
Anna Wendt

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé - med skinnet kvar
  • 1 dl rökspån
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

Fänkåls- och sparrissallad

  • 2 fänkålsstånd
  • 2 knippor sparris - grön
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 3 citroner

Citronsmör

  • 75 g smör
  • 1 citron
  • 2 krm salt

Garnering

  • 1 dl parmesan - riven

Gör så här

  1. Fyll halva delen av grillen med briketter och tänd på. Låt stå tills det blir fin glöd. Blötlägg spånen.

  2. Ansa och skär fänkålen i breda klyftor. Bryt av den nedre delen på sparrisen. Vänd runt grönsakerna i olja och krydda med salt. Skölj citronerna i ljummet vatten och halvera dem.

  3. Grilla grönsaker och citronhalvor över direkt värme, dvs över briketterna, tills de fått fin färg, ca 10 min. Lägg dem på ett fat.

  4. Pensla laxen med olja och krydda med salt och peppar. Krama ut vattnet ur rökspånen och lägg dem på kolen. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på indirekt värme, dvs den sida där det inte ligger briketter under, och sätt på locket. Grilla ca 30 min, till 55° innertemperatur.

  5. Citronsmör: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Smält smöret. Blanda i citronskal och salt.

  6. Vänd grönsakerna i det varma citronsmöret. Servera direkt med laxen, grillade citroner och parmesan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!