Rök- och whiskygravad lax

Recept på rök- och whiskygravad lax. Whisky och rökessens ger ny smak åt gravlaxen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 800 g laxfilé - benfri av mittbit
  • 0,5 dl whisky
  • 2 tsk liquid smoke try me - eller röksalt, s k hickorysalt
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl salt
  • 1 tsk vitpeppar - grovkrossad

Servering

  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk pepparrot - riven

Gör så här

  1. Två dygn före: Dra bort laxbenen som sitter i en rad utefter den tjocka delen av laxfilén, lättast med en plattång.

  2. Blanda whisky, liquid smoke, socker, salt och vitpeppar i en frysplastpåse. Lägg i laxbiten och knyt till med så lite luft som möjligt i påsen.

  3. Fördela gravningsingredienserna ordentligt runt laxen och låt grava 1 1/2–2 dygn i kylen. Vänd påsen några gånger under tiden.

  4. Avbryt gravningen genom att ta upp och torka laxen och lägga den i en ren plastpåse. Skär upp den i tunna skivor och servera den med pepparrotsgräddfil.

  5. 1 1/2 dygn är lagom gravningstid för en mittbit av laxfilé. Vill du ha en kraftigare smak och högre sälta så ökar du tiden till 2 dygn, därefter ska laxen lyftas ur sin gravningslag och torkas innan den skivas.

  6. Lästips! Så lyckas du med gravad lax

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!