3.73.73.73.73.7

Välgjord rödvinssås tröttnar man aldrig på. Den passar till alla sorters kött, är lätt att variera med olika smaksättningar och så otroligt enkel att göra. God buljong och fylligt rödvin är hemligheten.

För 4 person(er)

Ingredienser

Rödvinssås

1 rödlök
1 morot
1 vitlöksklyfta
1 msk smör, + 1 msk
3 dl rött vin, fylligt
örter, t ex rosmarin eller timjan
1 lagerblad
2 msk kalvfond, konc
2 dl vatten, + 2 msk
2 msk balsamvinäger
1 tsk majsstärkelse, Maizena
1 krm svartpeppar, nymald

Rödvinssås – gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna moroten. Bryn grönsakerna i 1 msk smör ca 2 min.
  2. Häll över vinet och koka ner till 1/3.
  3. Sila såsen
  4. Tillsätt örter, lagerblad, 2 dl vatten, fond och vinäger. Låt sjuda ca 5 min.
  5. Plocka upp örter och lagerblad.
  6. Vispa ner 1 msk smör.
  7. Blanda majsstärkelse med 2 msk vatten. Rör ner redningen i såsen och koka upp.
  8. Krydda med peppar.

Ps. Gör gärna dubbel sats och frys in!

Vilket vin passar till rödvinssås?

Välj inte det allra billigaste och tunnaste rödvinet till såsen.Tänk på att använda ett fylligt rött vin så blir såsen mustig och god, ett riktigt mustigt rödvin ger bäst resultat.

De får gärna ha kryddighet men inte vara alltför unga, särskilt om ett något äldre vin sedan serveras till maten. Undvik viner med mycket fatkaraktär i grytor och såser, eftersom vinet reduceras och smaken då kan bli för koncentrerad.

Titta på Systembolagets smakklockor för guidning, och leta efter ett vin som är smakrikt, fylligt eller kryddigt.

rödvinssås - rött vin

God buljong, fylligt rödvin och en gnutta socker är hemligheten.

Smaksätt din rödvinsås

När man kokar rödvinssås på restaurang används oftast en hemkokt kalvbuljong som bas. Här går genvägen via koncentrerad fond från flaska.

rödvinssås - recept

  • Till nötkött: Låt 2 skivor bacon koka med i skyn.
  • Till viltkött: Till viltkött kan 8 enbär kokas med.
  • Till lamm: Rosmarin och timjankvistar kan kokas med om såsen ska serveras till lamm.
  • Till fläskkött: En annan spännande smakbrytning får man genom att koka med några sardeller i såsen, minska då på fonden till hälften.

Hur länge håller rödvinssås?

Såsen bör förvaras i kylskåp och håller ca 5-6 dagar.

Video: Så gör du rödvinssås

Serveringsförslag: Oxfilé och hasselbackspotatis

1. Sätt ugnen på 225°. Skala 8 medelstora potatisarna och skär dem i tunna skivor utan att skära igenom. Lägg potatisarna i en träsked eller slev när du skär så undviker du att skära igenom.

2. Lägg de skurna potatisarna i en ugnssäker form och pensla dem med smör. Strö på salt och peppar och tillaga mitt i ugnen ca 45 min. Pensla med smör någon gång under tiden och strö på 2 msk ströbröd när det återstår ca 10 min av tillagningstiden.

3. Stek rumstempererad oxfilé av mittbiten, s k tournedos,  i smör i en stek- eller grillpanna. Beräkna 125-150 g per person och bit. Krydda med salt och peppar och stek på strax över medelvärme 2–3 min beroende på köttets tjocklek.

4. Låt det vila under folie ca 5 min före servering.

Till detta passar lätt kokta haricots verts och en tomatsallad med vinägrett.

enkel och god rödvinssås

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Fest, Köksskolan, Sås och marinad