4.54.54.54.54.5

Rödvinssås kan man göra på flera sätt. Här är en bra hemmavariant.

För 4 pers

Ingredienser

Rödvinssås

2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 liten morot
2 msk strösocker
4 dl rött vin
4 dl vatten
1/2 dl konc kalvfond
1 lagerblad
1/2 msk Maizena majsstärkelse
2 msk smör

30 min

Rödvinssås – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och morot.
    1Bild-1

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt.
    1Bild-2

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Häll på vinet och låt koka upp.
  4. Tillsätt lök, vitlök, morot, vatten, fond och lagerblad.
  5. Låt koka utan lock tills hälften av skyn återstår. Sila skyn och häll tillbaka den i kastrullen.
    1Bild-3

    Foto: Ulrika Pousette

  6. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i skyn. Låt koka upp.
  7. Vispa ner smöret och servera såsen.
  8. Ska såsen serveras till nötkött är det gott att låta 2 skivor bacon koka med i skyn. Till viltkött kan 8 enbär kokas med. Rosmarin- och timjankvistar kan kokas med om såsen ska serveras till lamm. En annan spännande smakbrytning får man genom att koka med några sardeller i såsen, minska då på fonden till hälften. Den såsen är god till fläskkött.
    1Bild-4

    Foto: Ulrika Pousette

Fler recept med: Köksskolan, Övrigt, Sås och marinad