30 min
Rödvinssås – gör så här:
- Skala och finhacka lök, vitlök och morot.
Foto: Ulrika Pousette
- Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt.
Foto: Ulrika Pousette
- Häll på vinet och låt koka upp.
- Tillsätt lök, vitlök, morot, vatten, fond och lagerblad.
- Låt koka utan lock tills hälften av skyn återstår. Sila skyn och häll tillbaka den i kastrullen.
Foto: Ulrika Pousette
- Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i skyn. Låt koka upp.
- Vispa ner smöret och servera såsen.
- Ska såsen serveras till nötkött är det gott att låta 2 skivor bacon koka med i skyn. Till viltkött kan 8 enbär kokas med. Rosmarin- och timjankvistar kan kokas med om såsen ska serveras till lamm. En annan spännande smakbrytning får man genom att koka med några sardeller i såsen, minska då på fonden till hälften. Den såsen är god till fläskkött.
Foto: Ulrika Pousette