00000

Rödvinssås kan man göra på flera sätt. Här är en bra hemmavariant.

För 4 pers

Ingredienser

Rödvinssås

2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 liten morot
2 msk strösocker
4 dl rött vin
4 dl vatten
1/2 dl konc kalvfond
1 lagerblad
1/2 msk Maizena majsstärkelse
2 msk smör

30 min

Recept – rödvinssås

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och morot.
    rödvinssås
  2. Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt.
    rödvinssås
  3. Häll på vinet och låt koka upp.
  4. Tillsätt lök, vitlök, morot, vatten, fond och lagerblad.
  5. Låt koka utan lock tills hälften av skyn återstår. Sila skyn och häll tillbaka den i kastrullen.
    rödvinssås-recept
  6. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i skyn. Låt koka upp.
  7. Vispa ner smöret och servera såsen.
  8. Ska såsen serveras till nötkött är det gott att låta 2 skivor bacon koka med i skyn. Till viltkött kan 8 enbär kokas med. Rosmarin- och timjankvistar kan kokas med om såsen ska serveras till lamm. En annan spännande smakbrytning får man genom att koka med några sardeller i såsen, minska då på fonden till hälften. Den såsen är god till fläskkött. 

    rödvinssås

 

Ps. Smaksätta din rödvinssås? Så här gör du