Rödvinskokta belugalinser och ugnsbakade rotfrukter

00000

Recept på rödvinskokta belugalinser och ugnsbakade rotfrukter. Du kan även skära rotfruk­terna i mindre bitar och blanda med linserna.  

För 4 personer:

Ingredienser

4 potatisar
4 palsternackor
4 morötter
1 gul lök
2 paprikor gula
2 msk olivolja
1 tsk salt

Rödvinslinser:

2 dl belugalinser
3 schalottenlökar
1 msk smör
4 dl rött vin fylligt och fruktigt
2 dl vatten
1 msk lantbuljongpulver
1 msk honung
1 tsk salt
2 morötter
1 knippa bladpersilja

40 minuter + 30 minuter i ugn

Rödvinskokta belugalinser och ugnsbakade rotfrukter – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala potatis, palsternacka, morötter och lök och skär i bitar och klyftor. Kärna ur och skär paprikan i breda strimlor.
  2. Lägg potatisen i en ugnssäker form med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med salt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Lägg palsternacka, morot, lök och paprika i formen och tillaga ytterligare ca 20 min.
  4. Linser: Skölj linserna. Skala och finhacka löken. Fräs linser och lök i smör ca 3 min. Häll på vin och vatten och rör ner buljongpulver, honung och salt. Sjud på svag värme ca 15 min.
  5. Skala och skär morötterna i små bitar. Blanda ner dem i linserna och koka ytterligare ca 10 min.
  6. Hacka persiljan och servera linserna med persilja och de ugnsbakade rotfrukterna.

Recept av: Pia Hall