4.64.64.64.64.6

Rödvinsbräserad älgbog blir bara godare om den tillagas en dag före servering.

För 4-6 personer:

Ingredienser

800 g älgbog
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör
2 msk tomatpuré
5 dl rött vin, gärna kraftigt
2 msk viltfond, konc
1 tsk timjan
5 droppar tabasco
1 vitlöksklyfta
150 g rökt fläsk
5 schalottenlökar
200 g champinjoner
3 morötter

Garnering:

persilja, hackad

Tillbehör:

mandelpotatispuré

30 minuter + 2 timmars koktid

Rödvinsbräserad älgbog – gör så här:

  1. Skär bogen i fyra större bitar och krydda dem runt om med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i en gryta tills det fått fin färg. Ta upp köttet på ett fat.
  2. Fräs tomatpurén hastigt i grytan och häll över vinet. Låt koka ca 5 min. Tillsätt vatten, fond, ­timjan, tabasco och skalad vitlök. Lägg köttet i grytan och låt koka upp. Koka under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar.
  3. Lyft upp köttet och koka ihop såsen till ca 6 dl.
  4. Tärna fläsket. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och halvera svampen. Skala och skär morötterna i bitar.
  5. Stek fläsk och lök tillsammans tills de fått fin färg. Tillsätt champinjonerna och låt dem steka med 2–3 min. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten.
  6. Skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka det i grytan. Lägg i svampfräs och morötter och strö över persilja. Servera grytan med mandelpotatispuré.
    pren