00000

Rödvinsbakade lammlägg med örter från trädgården är en smakrik och mustig rätt. Lammlägg är mycket smakrikt och festligt att servera. Sköter sig själv i ugnen dessutom. Om du gör den som ensamrätt är det gott att servera tillsammans med rostade morötter.

För 8 personer:

Ingredienser

8 lammläggar, 3–4 kilo
3 msk olivolja
2 bananschalottenlökar
6 vitlöksklyftor
1 flaska rött vin, (75 cl)
3 msk oxfond, konc
3 lagerblad
1 kvist salvia
2 kvistar rosmarin
2 kvistar timjan
1 tsk salt
10 svartpepparkorn
1-2 msk potatismjöl, ev
2 tsk smör

Garnering:

örter, ev
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter + 2 timmar i ugn

Rödvinsbakade lammlägg med örter från trädgården – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100°. Bryn lammläggen runtom i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Lägg köttet i en ugnstålig gryta.
  2. Skala och skär schalottenlöken i klyftor. Skala vitlöken och banka på den med sidan av ett knivblad så att den spricker. Bryn lök och vitlök i stekpannan och lägg över i grytan. Tillsätt vin, oxfond, lagerblad, örter, salt och svartpepparkorn.
  3. Sätt lock på grytan och tillaga mitt i ugnen 2–3 timmar tills köttet är mört och släpper från benen.
  4. Sila ner skyn i en kastrull och koka ihop till hälften. Red eventuellt såsen med lite potatismjöl utrörd i kallt vatten. Vispa i smöret.
  5. Häll såsen över läggen vid servering och garnera gärna med lite färska örter. Strö på flingsalt och peppar.

Servera gärna med tomatflarn – se recept här!