00000

En överraskande rätt med många goda smaker och konsistenser.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g rödspättafiléer
0,5 dl ströbröd
0,5 dl grahamsmjöl
3 krm salt
1,5 krm svartpeppar, nymald
100 g savojkål
100 g svamp, blandad, t ex skogschampinjoner och shiitake
3 msk smör
0,5 tsk gul curry
200 g räkor, skalade

Pumparemoulad

200 g pumpapickels, , utan lag
1 dl majonnäs
1 dl matyoghurt, eller gräddfil
2 krm salt
1 krm vitpeppar, nymald

Rostade grönsaker

200 g muskatpumpa
4 jordärtskockor
1 blå morot
1 gul morot
4 potatisar
2 msk rapsolja, eller olivolja
1 tsk salt

garnering

1 msk pumpakärnor
citrontimjan
citronklyftor

Rödspätta med currystekta räkor och pumparemoulad – gör så här:

  1. Remoulad: Låt pickelsen rinna av på ett hushållspapper. Mixa den slät med mixerstav och blanda med majonnäs, matyoghurt, salt och peppar. Ställ såsen kallt.
  2. Grönsaker: Sätt ugnen på 225°. Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Skala jordärtskockor, morötter och potatis och skär dem i bitar. Lägg bitarna på en plåt och ringla över oljan. Strö över salt. Rosta grönsakerna mitt i ugnen ca 35 min.
  3. Blanda ströbröd, grahamsmjöl, 1 tsk salt och 1 krm peppar på en tallrik. Vänd spättan i blandningen.
  4. Ansa och strimla kålen. Ansa och skär svampen i bitar. Stek kål och svamp i 1 msk smör ca 5 min. Blanda i curry och räkor och krydda med 2 krm salt och 1/2 krm peppar.
  5. Stek fisken i 2 msk smör 2-3 min på varje sida.
  6. Garnera fisken med pumpakärnor, plockad citrontimjan och citronklyftor. Servera med remouladsås och rostade grönsaker.