Bjud på lyxig pizza med rom, gräddfil och rödlök. Enkelt recept – och riktigt gott!

För 6 pizzor

Ingredienser

2 1/2 dl vatten
25 g jäst
1/2 dl kallpressad rapsolja
1 msk flingsalt
1 tsk strösocker
5 dl dinkelsikt (300 g)
2 dl vetemjöl special

Fyllning

2 små rödlökar
125 g mozzarellaost
1 1/2 dl riven parmesanost
16 miniplommontomater eller körsbärstomater
6 rosmarinkvistar

Tillbehör

3 dl gräddfil
100 g röd stenbitsrom- eller löjrom

Garnering

dill

20 min+30 min jäsning+10 min i ugn

Rödlökspizza med rom och gräddfil – gör så här:

  1. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olja, salt, socker och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg, 8–10 min. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
  2. Skala och skär rödlöken i tunna klyftor. Grovriv mozzarellan och blanda med parmesanen. Halvera tomaterna. Repa bladen från rosmarinen. Sätt ugnen på 250°.
  3. Dela degen i sex bitar och forma till runda bullar. Kavla ut till avlånga pizzor, ca 1/2 cm tjocka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Fördela lök, ost, tomater och rosmarin på pizzorna.
  4. Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Servera pizzorna med löjrom och gräddfil. Garnera med dill. 
    rödlökspizza med rom

    Foto: Joel Wåreus

 

Tips! Låt gärna gräddfilen rinna av 2–3 timmar i ett kaffefilter så får den fastare konsistens.

Fler recept med: Pizza