00000

Cheesecaken kan göras i vilken form som helst och antingen tas ut med runda mått, skäras i kuber eller, om den görs i en 23 cm springform, serveras som tårtbitar.

För 12 bitar

Ingredienser

200 g kavring ca 8 kantskurna skivor
75 g smör smält
4 gelatinblad
2,5 dl crème fraiche
300 g philadelphiaost
1,5 rödlök fint hackad
1,5 tsk salt
0,5 krm vitpeppar nymald

servering

100 g rucolasallad
1 knippa örter färska, till garnering
350 g löjrom

Örtolja

3 msk olivolja mild
3 msk örter blandade, färska t ex timjan, basilika och gräslök

1. Örtolja: Stöt örter och olja i mortel eller kör i liten mixer.
2. Mixa kavring och smält smör. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 20 x 20 cm. Tryck ut smulorna i formen.
3. Blötlägg gelantinbladen. Rör ihop crème fraiche, Philadelphiaost, rödlök, salt, peppar.
4. Ta upp gelatinbladen och smält dem över svag värme med några matskedar av färskostblandningen. Blanda sedan ner det i resten av färskostblandningen och bred ut massan över kavringbottnen. Ställ formen kallt minst 3 timmar.
5. Låt löjrommen rinna av i finmaskig sil eller kaffefilter någon timme. Skär ev bort kanterna på cheesecaken, skär den i 6 x 6 cm rutor eller ta ut små puckar med runda höga utstansningsmått. Lägg rucola på tallrikarna och ställ cheesecaken på den.
Forma löjromsägg med hjälp av två skedar och lägg dem på cheesecaken. Ringla örtolja runt om och garnera med färska örter.