00000

Rödkålsdolmar med lamm och mynta och bulgursallad är kåldolmar med grekiska tillbehör och smaker.

För 4 personer:

Ingredienser

1 rödkålshuvud, stort (8 blad)
2 skivor surdegsbröd, vitt
1 dl mjölk
1 kruka mynta
400 g lammfärs
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk spiskummin, mald
1 tsk koriander, mald
1 ägg
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 dl vatten

Bulgursallad:

1,5 dl bulgur
0,5 gurka
250 g körsbärstomater
0,5 rödlök
0,5 kruka mynta
1 dl bladpersilja, finhackad
0,5 citron
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Fetaost:

150 g fetaost
0,5 kruka mynta
0,5 dl bladpersilja, finhackad
1 msk sambal oelek
1 msk olivolja

Tillbehör:

2 dl yoghurt, grekisk
1 msk honung, flytande

1 timme

Rödkålsdolmar – gör så här:

  1. Skär runt kålstocken så att bladen kan lossas när de kokats.
  2. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Sänk ner kålhuvudet i det kokande vattnet och låt sjuda tills bladen kan lossas. Låt kålhuvudet rinna av på en kökshandduk. Lossa bladen.
  3. Smula sönder brödet i en bunke och blanda med mjölken. Låt stå ca 5 min. Hacka myntan.
  4. Blanda färsen med brödblandningen, mynta, riven vitlök, kryddor och ägg till en slät färs. Krydda med salt och peppar.
  5. Skär bort den nedersta grova nerven på kålbladen. Fyll kål- bladen med färs och rulla ihop till kåldolmar. Lägg dolmarna i en traktörpanna med skarven nedåt. Häll vatten över dolmarna och låt sjuda under lock ca 30 min, tills kålen är mjuk. Vänd dolmarna några gånger under tiden.
  6. Bulgursallad: Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen.Skala och skär gurkan i mindre bitar. Halvera tomaterna. Skala och finhacka löken. Hacka myntan.
  7. Blanda bulgur, gurka, tomat, lök, mynta och persilja. Krydda salladen med pressad citron, olja, salt och peppar.
  8. Fetaost: Grovhacka myntan och blanda med persilja, sambal oelek och olja. Fördela blandningen över fetaosten.
  9. Servera dolmarna tillsammans med bulgursallad, fetaost och ­yoghurt med honung.