44444

Rödkål med björnbär är perfekt till vilt och mustiga grytor. Vänd runt rödkålen med lite honung eller rårörsocker före servering för att locka fram bärsmaken.

För 1 liter:

Ingredienser

600 g rödkål
1 msk salt, fint, jodfritt 
100 g björnbär, eller blåbär, osockrade, halvtinade
2 enbär , lätt krossade
2 svartpepparkorn, lätt krossade
2-3 dl vatten, kokt, avsvalnat

3-5 dagar i rumstemperatur + 3 veckor i kyl

Rödkål med björnbär – gör så här:

  1. Finstrimla rödkålen, gärna i matberedare. Knåda lätt med saltet i en bunke och låt stå ca 30 min. Blanda ner björnbär, kryddor och kokt avsvalnat vatten.
  2. Ös över i en ren glasburk, ca 1 1/2 liter. Lägg en tyngd ovanpå och lägg på locket löst.
  3. Låt stå 3–5 dagar i rumstemperatur, max 22°. Sätt på locket ordentligt. Låt mogna ca 3 veckor i kyl.

Syrat

Foto: Lina Eriksson

Fler recept med: Inläggningar