Recept på röding med vattenkrasse, morotssallad och mos med rökta räkor. Vi valde morötter av en särskild blålila sort som blir mycket snygg när den hyvlas tunt.

För 4 personer

Ingredienser

700 g rödingfilé med skinn
1 tsk salt
1 msk smör

Potatismos

1,2 kg mjölig potatis
50 g smör
0,5 dl mjölk
175 g skalade rökta räkor (ca 400 g oskalade)

Morotssallad

2-3 morötter gärna lila eller röda (ca 200 g)
2 msk rapsolja kallpressad
1 msk citron pressad
0,5 kruka vattenkrasse
2 msk sikrom

Krasseskum

2 dl mjölk
0,5 msk fiskfond konc
2 krm salt
0,5 kruka vattenkrasse

Gör så här:

  1. Potatismos: Skala och koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet och mosa genom en press eller med en stöt. Blanda ner smör och mjölk och vispa moset luftigt med ballongvisp. Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda ner dem i moset.
  2. Sallad: Skala och hyvla morötterna tunt på längden med mandolin eller osthyvel. Rör samman olja och citronsaft och blanda hälften av dressingen med de hyvlade morötterna.
  3. Röding: Sätt ugnen på 175°. Skär fiskfiléerna i bitar. Salta och bryn dem med skinnsidan ner i en stekpanna med smör ca 2 min. Lägg över bitarna med skinnsidan upp i en ugnssäker form. Stek klart fisken mitt i ugnen ca 10 min.
  4. Krasseskum: Värm mjölken i en kastrull tillsammans med fiskfond och salt. Låt den inte koka utan bara bli varm. Mixa till skum. Lägg i vattenkrasse och mixa tills den är finfördelad.
  5. Blanda ner vattenkrasse, sikrom och resten av dressingen i morotssalladen. Servera fisken med potatismos, morotssallad och krasseskum.