Röding och trattkantareller med astrakancidersås. Tips! Prova cidersåsen även till andra sorters stekt fisk.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 rödingfiléer med skinn
1 tsk salt
1 msk olivolja

Astrakancidersås:

0,5 lök gul
1 vitlöksklyfta
0,5 äpple syrligt
1 msk olivolja
2 dl astrakancider torr
2 dl vatten
1 msk kycklingfond konc
1,5 dl vispgrädde
1 msk smör

Timjanäpplen:

2 äpplen
2 msk olivolja
2 msk honung
2 timjankvistar
1 tsk flingsalt

Trattkantareller:

0,5 lök gul
200 g trattkantareller
1 msk smör
1 tsk salt

Garnering:

8 timjankvistar

Röding med timjan- äpplen, astrakancidersås och trattkantareller

  1. Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka äpplet. Fräs lök och äpple i olivolja ca 1 minut. Häll på cider, vatten, fond och grädde. Koka upp, låt koka tills ca hälften återstår. Mixa såsen slät i matberedare eller med mixerstav. Rör i smöret.
  2. Timjanäpplen: Sätt ugnen på 200°. Skala, kärna ur och dela äpplena. Pensla en ugnssäker form med lite av olivoljan och lägg i äpplena med snittytan nedåt. Ringla över honung och resterande olivolja. Plocka och strö över timjanbladen. Strö på saltet. Ugnsbaka äpplena mitt i ugnen 15 min. Ös äpplena med spadet som bildas med jämna mellanrum.
  3. Rensa trattkantarellerna. Skala och finhacka löken. Stek kantarellerna i smöret tills de börjar bli lätt brynta. Tillsätt lök och salt och stek ytterligare ca 1 minut.
  4. Salta rödingen. Stek den i olivolja med skinnsidan nedåt ca 3 min. Vänd och stek med köttsidan nedåt ca 1 minut.
  5. Servera rödingen med äpplen, trattkantareller och äppelcidersås. Garnera med timjan och servera gärna kokt, pressad potatis till.