4.84.84.84.84.8

Svartrötter skalas under kallt vatten och läggs i citronvatten för att inte mörkna.

För 4 personer:

Ingredienser

4 rödingfiléer, (à 150 g)
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Gräddkokt spetskål:

200 g spetskål
200 g grönkål
1 msk smör
2 dl vispgrädde
1 msk citron, pressad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Svartrötter:

400 g svartrötter
1 msk citron, pressad
1 msk smör
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Svamp:

300 g trattkantareller
1 msk smör
2 krm salt

Garnering:

dill
vattenkrasse

40 minuter

Röding med smörstekt svartrot, gräddkokt kål och trattkantareller – gör så här:

  1. Röding: Sätt ugnen på 175°. Putsa rödingen och smörj en plåt med olja. Salta och peppra fisken. Lägg fisken på plåten med skinnsidan uppåt. Stek mitt i ugnen ca 10 min. Dra bort skinnet före servering.
  2. Gräddkokt kål: Strimla kålen och fräs den snabbt i smör i stekpannan. Tillsätt grädden och koka ihop till simmig konsistens, ca 3 min. Blanda i citronsaften. Krydda med salt och peppar.
  3. Svartrötter: Skala svartrötterna och skär dem i bitar på snedden. Stek i smör ca 5 min. Krydda med salt och peppar.
  4. Svamp: Stek svampen i smör ca 5 min.  Krydda med salt.
  5. Servera fisken upplagd på kålen, lägg på svartrötter och svamp. Toppa med dill och vattenkrasse.