44444

Röding är en uppskattad fisk. Här är den perfekt tillagad med passande romsås. Festligt och gott.

För 4 personer:

Ingredienser

2 rödingfiléer, med skinn (à 300 g)
1 tsk salt
2 msk smör, smält

Sås:

1 dl vitt vin, torrt
1 dl vatten
2 dl crème fraiche
1,5 msk fiskfond, konc
1 msk citron, pressad
2 tsk majsstärkelse, Maizena
2 msk gräslök, fint skuren
2 msk forellrom
2 msk löjrom
1 msk kaviar, orökt, Ejderns

Tillbehör:

600 g potatisar, små
50 g smör
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
250 g sparris, grön
250 g ärter, små gröna
2 gemsallad

Garnering:

5 rädisor
citronskal, rivet
salladsskott, blandade

45 minuter

Röding med romsås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och klicka över smör. Krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 35 min. Blanda om några gånger under tiden.
  2. Skär bort den nedersta delen på sparrisen och skär den i bitar. Förväll sparrisen i kokande lättsaltat vatten ca 2 min. Skölj den i kallt vatten så att kokningen avstannar.
  3. Sås: Koka upp vin, vatten, crème fraiche och fond. Sjud ca 10 min. Tillsätt citronsaften. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Låt koka upp.
  4. Fisk: Sätt ugnen på 125°. Strö salt på den skinnfria fisksidan och pensla med smör. Lägg fisken på en plåt med bakplåtspapper och tillaga mitt i ugnen ca 15 min, till 50° innertemperatur.
  5. Blanda sparris och ärter med potatisen och låt alltsammans bli varmt i ugnen medan fisken tillagas klar. Hyvla rädisorna och lägg dem i iskallt vatten så att blir de krispiga. Dra och lyft av skinnet från fisken.
  6. Värm såsen och rör ner gräslök och rom (spara lite till garnering). Garnera fisken med rom, rädisor, citronskal och salladsskott. Servera med sås och tillbehör.
Kökstipset! Röding finns ofta i portionsstorlek. Ibland kan de vara lite större, och då kan en filé räcka till två. Såsen har en markant syra som passar bra till salt rom. Såsen går bra att förbereda, men lägg i gräslök och rom strax före servering.