Röding med örthollandaise

När jag ser en röding tänker jag på våra somrar i stugan utanför Långsele och på sjöar och bäckar. På harr tänker jag också för det var det vi fiskade mest. Harren brukade stå och vila bakom en större sten i den strida forsen. Rödingen gör kanske detsamma? Den behöver väl också coola lite.

DETTA INLÄGG SPONSRAS AV Söndag

Röding med örthollandaise

 

Röding:
1) Skär upp buken på fisken med en vass kniv och ta ur den (om det inte redan är gjort). Skölj den sedan noga under rinnande vatten.
2) Pensla fisken med olivolja och salta och peppra den väl, även inuti. Dela citronen och gnid in fisken med citronhalvorna. Fyll buken med dillen.
3) Lägg rödingarna som de är på uppvärmt grillgaller. Grilla dem på båda sidor i cirka 10 minuter eller tills köttet släpper från benen. Vänd dem bara en gång.
4) Servera med nykokt färskpotatis och len örthollandaise. Kokta sockerärter och grillad lök är gott till.

Örthollandaisesås:
1) Lägg smöret i en kastrull (ej av aluminium). Tillsätt äggulorna och grädden.
2) Sätt kastrullen i ett vattenbad och vispa tills såsen tjocknar.
3) Häll citronsaften i kastrullen och smaka av med salt och peppar.
4) Hacka örtkryddorna och blanda i dem allra sist tillsammans med den finskurna lökblasten.

Recept från