00000

Recept på röding med örthollandaise.

För 4 personer

Ingredienser

Röding:

2 röding hela fiskar(à 300-400g)
olivolja till pensling
salt och peppar
1 citron
1 dill knippe

Örthollandaise:

75 g smör
3 äggulor
1,5 dl vispgrädde
citronsaft från 1 citron
salt och peppar
färsk oregano eller kungsmynta
finskuren blast av färsk lök

Röding med örthollandaise — gör så här:

  1. Röding: Skär upp buken på fisken med en vass kniv och ta ur den (om det inte redan är gjort). Skölj den sedan noga under rinnande vatten.
  2. Pensla fisken med olivolja och salta och peppra den väl, även inuti. Dela citronen och gnid in fisken med citronhalvorna. Fyll buken med dillen.
  3. Lägg rödingarna som de är på uppvärmt grillgaller. Grilla dem på båda sidor i cirka 10 minuter eller tills köttet släpper från benen. Vänd dem bara en gång.
  4. Servera med nykokt färskpotatis och len örthollandaise. Kokta sockerärter och grillad lök är gott till.
  5. Örthollandaisesås: Lägg smöret i en kastrull (ej av aluminium). Tillsätt äggulorna och grädden.
  6. Sätt kastrullen i ett vattenbad och vispa tills såsen tjocknar.
  7. Häll citronsaften i kastrullen och smaka av med salt och peppar.
  8. Hacka örtkryddorna och blanda i dem allra sist tillsammans med den finskurna lökblasten.