Rödbetstarte Tatin

Rödbetstarte Tatin är en perfekt lunchrätt som ska ätas nygräddad och frasig.
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 8 rödbetor - små, gärna blandade med polkabetor
  • 2 msk smör
  • 2 msk honung
  • 2 msk balsamvinäger
  • 5 kvistar timjan
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 100 g getost - utan skal
  • 1 rulle smördeg - färsk (250 g)

Pensling

  • 1 ägg

Topping

  • 5 myntakvistar
  • 50 g getost
  • 0,5 dl valnötter
  • 1 msk honung

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala rödbetorna och skär dem i 8 klyftor vardera. Fräs rödbetorna i smör i en stekpanna 2–3 min på medelvärme, rör då och då. Häll på honung och vinäger och tillsätt timjankvistar. Krydda med salt och peppar och låt fräsa ytterligare ca 1 minut. Ta pannan från värmen och låt svalna. Smula över getosten.

  2. Lägg smördegsarket ovanpå rödbetsfräset och skär till det så att det passar som ett lock i pannan. Nyp fast i kanterna och pensla locket med uppvispat ägg.

  3. Grädda mitt i ugnen ca 15 min tills degen har fått färg och puffat upp.

  4. Låt vila ca 5 min och stjälp sedan upp den uppochned på ett fat. Ta bort pannan, och garnera med mynta, smulad getost och krossade valnötter. Ringla över honung och servera med sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!