Rödbetsotto med dill till stekt lax

Recept på rödbetsotto med dill till stekt lax. Med bovete eller matvete i risotton får den mer smak men blir mindre krämig. Den tjocknar ­efter hand, så tillsätt mer vatten eller buljong om du vill få den krämigare.
Recept på rödbetsotto med dill till stekt lax.
Recept på rödbetsotto med dill till stekt lax. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1,5 dl bovete - helt, eller matvete
  • 0,5 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tärning hönsbuljong - eller grönsaksbuljong
  • 1 rödbeta
  • 50 g parmesan
  • 0,5 kruka dill
  • 250 g laxfilé - utan skinn

Tillbehör

  • parmesan
  • sallad - t ex babyspenat

Gör så här

  1. Skölj bovetet i varmt vatten. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk smör. Tillsätt vete, 3 dl vatten och buljongtärning. Sjud under lock ca 15 min.

  2. Skala och riv rödbetan. Riv osten. Hacka dillen. Blanda ner rödbetan i vetet och sjud ytterligare 2–3 min.

  3. Blanda ner ost och dill. Tillsätt eventuellt extra vatten.

  4. Skär laxen i två bitar. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Stek dem i 1 msk smör. Servera laxen med rödbetsotto, extra parmesan och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!