3.43.43.43.43.4

Rödbetsmacka med pepparrotscrème och västerbottensostflarn är en matig vegomacka. De ugnsrostade betorna blir söta och goda i smaken och får rejäl skjuts av den pepparrotskryddade smetanan.  

För 4 personer:

Ingredienser

4 skivor rågbröd, mörkt, stora
4 rödbetor
4 gulbetor
4 polkabetor
2 msk olivolja
1 tsk salt
100 g västerbottensost
25 g hasselnötter
1 dl dill, grovhackad
50 g babyspenat

Pepparrotscrème:

2 dl smetana
1 dl pepparrot, färskriven
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

dillkvistar

40 minuter + 26 minuter i ugn

Rödbetsmacka med pepparrotscrème och västerbottensostflarn – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skrubba eller skala betorna och skär dem i ca 1/2 cm tjocka skivor. Blanda skivorna med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta betorna mitt i ugnen tills de är mjuka och har fått fin färg, ca 20 min. Låt svalna.
  2. Pepparrotscrème: Smaksätt smetanan med pepparrot och krydda med salt och peppar. Ställ crèmen i kylen.
  3. Grovriv västerbottensosten. Grovhacka nötterna. Blanda ost och nötter och sprid ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen tills osten fått fin färg, ca 6 min. Se till att inte osten bränns, då blir den besk. Låt kallna. Bryt till stora ostflarn.
  4. Blanda betorna med dill. Bred lite av pepparrotscrèmen på bröden. Lägg på hälften av betorna och lägg på spenat. Lägg på resterande pepparrotscrème och betor. Toppa med ostflarn och garnera med dillkvistar.