3.63.63.63.63.6

Rödbetsgryta med svamp och lök är en mustig och härlig vegogryta som kan förberedas dagen innan. Vänta då i så fall med att reda av den, och blanda ner stekt svamp och lök strax före servering.

För 4-6 personer:

Ingredienser

5-6 rödbetor, stora
4 morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 + 3 msk, olivolja
3 lagerblad
2 msk tomatpuré
6 dl vatten
1 dl svartvinbärssaft, konc
1 chipotle chili, torkad
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk paprikapulver, starkt
0,5 citron
1 + 0,5 tsk salt
250 g champinjoner
200 g steklökar, små gula
1 tsk arrowrot

Tillbehör:

potatismos, eller kokta gryn, t ex bulgur

Garnering:

persilja, eller timjan, ev

30 minuter + 30 minuter koktid

Rödbetsgryta med svamp och lök – gör så här:

  1. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Skala och skär morötterna i grova bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Stek löken mjuk i 2 msk olja i en gryta på medelvärme 2–3 min. Tillsätt rödbetor, morötter, lagerblad och tomatpuré och fräs 2–3 minuter, rör då och då.
  3. Häll vatten och saft i grytan och tillsätt chili, buljongtärning och paprikapulver. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda ner citronskal och citronsaft i grytan och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Låt sjuda utan lock ca 20 min.
  4. Ansa och skär svampen i bitar. Skala steklöken. Stek lök och svamp i 1 msk olja tills de är gyllenbruna och löken börjar mjukna, rör om då och då. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  5. Blanda ner lök och svamp och sjud ytterligare ca 10 min. Ta upp lagerblad och chili före servering. Rör ut arrowroten i lite kallt vatten. Häll redningen i gryta och låt koka upp.
  6. Servera grytan med potatismos eller kokta gryn, t ex bulgur. Garnera eventuellt med finhackad persilja eller timjan.