Rödbetsgravad lax

Recept på rödbetsgravad lax. Laxen drar åt sig rödbetans vackra färg som en jämn rand.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé - med skinn (som varit fryst i 3 dygn)
  • 3 msk medelgrovt havssalt
  • 3 msk rörsocker
  • 1 tsk vitpeppar - krossad
  • 1 stor rödbeta

Gör så här

  1. Putsa laxfilén Jämna till kanterna på laxen med en vass kniv. Dra bort benen med en liten laxtång eller kniv.

  2. Gnid in gravningskryddorna. Gnid in köttsidan med salt, socker och peppar. Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en plastpåse.

  3. Tillsätt extra färg och smak. Skala och grovriv rödbetan. Lägg rivet på laxen i ett jämnt lager. Knyt ihop påsen och lägg laxen med ­köttsidan ner. Låt grava i kylen ca 2 dygn. Vänd gärna någon gång under gravningen.

  4. Vid servering. Ta upp laxen och skrapa bort ­rödbetsrivet. Skär i tunna skivor med en vass laxkniv eller liknande. Lägg upp på fat och ­servera laxen kall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!