00000

Recept på rödbetsgravad lax. Laxen drar åt sig rödbetans vackra färg som en jämn rand.

För 8 personer

Ingredienser

1 kilo laxfilé med skinn, (som varit fryst i 3 dygn)
3 msk medelgrovt havssalt
3 msk rörsocker
1 tsk krossad vitpeppar
1 stor rödbeta

10 min + 2 dygn i kyl

Rödbetsgravad lax – gör så här:

  1. Putsa laxfilén Jämna till kanterna på laxen med en vass kniv. Dra bort benen med en liten laxtång eller kniv.
  2. Gnid in gravningskryddorna. Gnid in köttsidan med salt, socker och peppar. Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en plastpåse.
  3. Tillsätt extra färg och smak. Skala och grovriv rödbetan. Lägg rivet på laxen i ett jämnt lager. Knyt ihop påsen och lägg laxen med ­köttsidan ner. Låt grava i kylen ca 2 dygn. Vänd gärna någon gång under gravningen.
  4. Vid servering. Ta upp laxen och skrapa bort ­rödbetsrivet. Skär i tunna skivor med en vass laxkniv eller liknande. Lägg upp på fat och ­servera laxen kall.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Lax, Midsommar, Påsk