Rödbetsgratäng med lax och kål

Rödbetsgratäng med lax och kål är en bra resträtt. Om man har andra rotfrukter kvar så går det bra att byta ut rödbetorna mot till exempel morötter, palsternacka, polkabetor eller gulbetor.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 8 potatisar
  • 6 rödbetor - kokta och skalade
  • 1 gul lök - eller rödlök
  • 6 blad svartkål - eller grönkål
  • 400 g lax - kallrökt, varmrökt eller gravad
  • 1 kruka rosmarin - persilja eller dill
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 50 g ost - lagrad, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och skär potatis och rödbetor i tunna skivor. Skala och skiva löken. Riv kålen i bitar och ta bort stjälkarna. Skär laxen i bitar. Hacka rosmarinen.

  2. Varva potatis, rödbetor, lök, kål och lax och rosmarin. Krydda med salt och peppar. Häll på grädde och mjölk och strö över osten.

  3. Tillaga mitt i ugnen 40–45 min, tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!