Rödbetsbröd med kummin  

Vackert och gott rödbetsbröd med kummin! Brödet har lång jästid i kylen, sedan är det bara att ­stjälpa upp det i en smord långpanna och grädda. Passar perfekt med salami, sallad och fetaost blandat med lite olivolja.  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3 rödbetor - färska (ca 300 g)
  • 100 g valnötter
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten - kallt
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk brödkummin
  • 2 msk honung
  • 13 dl vetemjöl - (780 g)
  • 1 dl müsli - med nötter och frön
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Skala och riv rödbetorna, häll bort eventuell saft, hacka val­nötterna.

  2. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt rödbetor, valnötter, olja, kummin, honung, mjöl, müsli och salt. ­Arbeta degen ca 5 min. Strö på lite extra mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 8 timmar i kylen.

  3. Sätt ugnen på 225°. Stjälp upp degen i en oljad långpanna, 30 x 40 cm. Platta ut degen med mjölade händer. Strö lite vetemjöl över brödet. Låt jäsa medan ­ugnen blir varm, ca 10 min.

  4. Grädda brödet mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna på galler ­under bakduk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!