55555

Vackert och gott rödbetsbröd med kummin! Brödet har lång jästid i kylen, sedan är det bara att ­stjälpa upp det i en smord långpanna och grädda. Passar perfekt med salami, sallad och fetaost blandat med lite olivolja.  

För 1 bröd:

Ingredienser

3 rödbetor, färska (ca 300 g)
100 g valnötter
50 g jäst
5 dl vatten, kallt
2 msk olivolja
1 tsk brödkummin
2 msk honung
13 dl vetemjöl, (780 g)
1 dl müsli, med nötter och frön
2 tsk salt

15 minuter + 8 timmar jäsning + 30 minuter i ugn

Rödbetsbröd med kummin – gör så här:

  1. Skala och riv rödbetorna, häll bort eventuell saft, hacka val­nötterna.
  2. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt rödbetor, valnötter, olja, kummin, honung, mjöl, müsli och salt. ­Arbeta degen ca 5 min. Strö på lite extra mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 8 timmar i kylen.
  3. Sätt ugnen på 225°. Stjälp upp degen i en oljad långpanna, 30 x 40 cm. Platta ut degen med mjölade händer. Strö lite vetemjöl över brödet. Låt jäsa medan ­ugnen blir varm, ca 10 min.
  4. Grädda brödet mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna på galler ­under bakduk.
Fler recept med: Bakning, Matbröd