Rödbetsbiffar med picklade primörer

00000

Dessa minibiffar är en blandning av biff à la Lindström och wallenbergare. De kan förstekas hastigt dagen före och sedan stekas färdigt strax före servering. Primörerna kan förberedas upp till en vecka i förväg.

För 6 person(er)

Ingredienser

4 rödbetor, inlagda (100 g)
300 g nötfärs
1 ägg
0,5 dl mellangrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
12 formbröd, skivor vitt
1 msk rapsolja, + 1 msk rapsolja
1 msk smör, + 1 msk smör

Primörer:

0,5 rättika, (200 g)
4-5 morötter, späda
6 rädisor
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit, ( 12%)
1 msk dillfrön

1. Primörer: Skala rättikan och skär den i långa, tunna remsor med hjälp av osthyvel eller potatisskalare. Skölj morötter och rädisor noga och skär dem i tunna skivor med en vass kniv.
2. Koka upp vatten, socker, ättika och dillfrön. Lägg morötterna i lagen och låt koka ca 2 min. Lägg därefter i rädisor och rättika och dra bort kastrullen från värmen. Låt dra ca 5 min under lock.
3. Häll upp primörerna i väl rengjord burk och låt kallna. Förvara i kylskåp, där de picklade grönsakerna håller i drygt 1 vecka.
4. Finhacka rödbetorna och lägg i en bunke. Tillsätt färs, ägg och grädde och arbeta ihop till en jämn smet. Krydda med salt och peppar. Forma färsen till 12 små biffar med våta händer. Stansa ut 12 rundlar ur brödet, ca 5 cm i diameter.
5. Hetta upp en stekpanna med 1 msk olja och 1 msk smör och stek biffarna ca 2 min på varje sida, tills de är genomstekta och har fått fin färg. Stek brödrundlarna i 1 msk olja och 1 msk smör tills de är knapriga och har fått fin färg.
6. Lägg biffarna på brödet och toppa med de picklade grönsakerna.