2.82.82.82.82.8

Denna vinbärsgelé får extra hetta och smak av chili. Mängden chili avgör du genom att smaka en liten bit. Är den mycket het kan du ta den mindre mängden.

För 5 dl

Ingredienser

1 kilo röda vinbär
1 1/2 dl vatten
9 dl strösocker (800 g) per liter avrunnen saft
1/2–1 röd spansk pepparfrukt

50 min

Röd vinbärsgelé med chili – gör så här:

  1. Koka upp bär och vatten. Häll massan i en silställning och låt rinna av i ca 30 min.
  2. Mät upp sockret i förhållande till mängden saft. Koka upp saften i en ren gryta och häll i sockret lite i taget.
  3. Skölj och skiva pepparfrukten. Rör ner den i saften och koka utan lock ca 10 min. Gör geléprovet och skumma. Häll upp på varma burkar. Förvaras svalt, hållbar minst 6 månader.

Geléprovet

Häll lite av saften på en tallrik och ställ i frysen ett par minuter. Går det att dra ett streck genom utan att den rinner samman är gelén klar.