00000

Denna vinbärsgelé får extra hetta och smak av chili. Mängden chili avgör du genom att smaka en liten bit. Är den mycket het kan du ta den mindre mängden.

För 5 dl

Ingredienser

1 kilo röda vinbär
1 1/2 dl vatten
9 dl strösocker (800 g) per liter avrunnen saft
1/2–1 röd spansk pepparfrukt

50 min

Röd vinbärsgelé med chili – gör så här:

  1. Koka upp bär och vatten. Häll massan i en silställning och låt rinna av i ca 30 min.
  2. Mät upp sockret i förhållande till mängden saft. Koka upp saften i en ren gryta och häll i sockret lite i taget.
  3. Skölj och skiva pepparfrukten. Rör ner den i saften och koka utan lock ca 10 min. Gör geléprovet och skumma. Häll upp på varma burkar. Förvaras svalt, hållbar minst 6 månader.

Geléprovet

Häll lite av saften på en tallrik och ställ i frysen ett par minuter. Går det att dra ett streck genom utan att den rinner samman är gelén klar.