00000

Skinkan kokas i smakrik sås med bl a ingefära och citrongräs. Ta bort citrongräset vid servering. Grytan går bra att frysa, stek då purjolök och sockerärter före servering.

För 8 person(er)

Ingredienser

1,2 färsk benfri skinka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 citrongräs
2 msk rapsolja
2 msk röd currypasta
2 tsk salt
2 msk koncentrerad kycklingfond
2 dl vatten
1 lime, rivet skal
1 msk pressad lime
400 ml koksmjölk
1 msk färsk ingefära, riven
1,5 tsk röd spansk peppar, finhackad
2 msk Maizena majsstärkelse
1 purjolök
200 g sockerärter
0,5 msk smör

Papayasallad

1 papaya
1 liten rödlök
80 g babyspenat
50 g mangoldskott

Dressing

0,5 msk honung
1 msk risvinäger
2 msk rapsolja
1 lime, rivet skal
1 msk pressad lime
0,5 krm salt
1 tsk koriander, finhackad

Servering

, kokt basmatiris

1. Skär köttet i cm-stora bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Krossa citrongräset med knivhandtaget och skär det i 3 cm långa bitar.
2. Bryn köttet i omgångar i olja. Lägg över det i en gryta. Tillsätt citrongräs, lök, vitlök, currypasta, salt, fond, vatten, limeskal och -saft, kokosmjölk, ingefära och pepparfrukt. Koka ca 40 min.
Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Koka upp.
3. Ansa och skär purjolöken i strimlor. Stek purjolök och sockerärter i smör i stekpannan ca 2 min. Vänd ner det i grytan vid servering.
4. Papayasallad: Dela, kärna ur, skala och skär papaya i bitar. Skala och strimla löken. Blanda papaya, lök, spenat och mangoldskott.
Rör ihop ingredienserna till dressingen och ringla den över.
5. Servera med basmatiris.